Rogal Świętomarciński
Rogal Świętomarciński – wypiek tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marciana (11 listopada). Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1891 roku i towarzyszy mu legenda o poznańskim piekarzu, który we śnie ujrzał świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił piec ciasto w takim kształcie.
Podczas obchodów imienin ulicy Świętego Marcina, Poznaniacy zjadają tony rogali świętomarcińskich, a wielkopolscy cukiernicy co roku przechodzą certyfikację i dopiero po przejściu całej procedury uzyskują Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej. Rogal świętomarciński z certyfikatem ma składać się m.in.z: półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, margaryny, skórki pomarańczowej.
Podczas obchodów imienin ulicy Świętego Marcina, Poznaniacy zjadają tony rogali świętomarcińskich, a wielkopolscy cukiernicy co roku przechodzą certyfikację i dopiero po przejściu całej procedury uzyskują Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej. Rogal świętomarciński z certyfikatem ma składać się m.in.z: półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, margaryny, skórki pomarańczowej.
Szef Jarek Kin odkrywa smaki świętomarcińskiej tradycji w autorskiej wersji, gdzie tradycyjne składniki ukazuje w nieklasycznej formie / crème chantilly z białym makiem, skórką pomarańczową i orzechami / mus pomarańczowy / ciastko z białej czekolady z orzechami i ciastem francuskim / lody drożdżowe i lukier. Dostępne w menu a’la carte w 62 Bar& Restaurant.
Category:
Blog