Rogal Świętomarciński
Rogal Świętomarciński - wypiek tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marciana (11 listopada). Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1891 roku i towarzyszy mu legenda o poznańskim piekarzu, który we śnie ujrzał świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił piec ciasto w takim kształcie. Podczas obchodów imienin ulicy Świętego Marcina, Poznaniacy zjadają tony rogali świętomarcińskich, a wielkopolscy cukiernicy co roku przechodzą certyfikację i dopiero po przejściu całej procedury uzyskują Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej. Rogal świętomarciński z certyfikatem ma składać się m.in.z: półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, margaryny, skórki pomarańczowej. Szef Jarek Kin odkrywa smaki świętomarcińskiej tradycji w autorskiej wersji, gdzie tradycyjne składniki ukazuje w nieklasycznej formie / crème chantilly z białym makiem, skórką pomarańczową i orzechami / mus pomarańczowy / ciastko z białej czekolady z orzechami i ciastem francuskim / lody drożdżowe i lukier. Dostępne w menu a’la carte
Dania wegetariańskie na wynos
W piątkowy dzień przybywamy do Was z kolejną propozycją ze Spiżarni 62. Tym razem przedstawiamy Wam buraczane szagówki z orzechami ziemnymi i szałwią. Jesteśmy pewni, że skradną serce zarówno wegetariana jak i miłośnika mięsiwa. Szagówki wystarczy wrzucić na patelnie z odrobiną masła lub oliwy, chwile podsmażać i voilà! Dla wzbogacenia smaku, gorące kopytka posypujemy np. kozim serem i świeżymy liśćmi szpinaku. Pełną ofertę Spiżarni 62 znajdziecie na www.michala62.pl w zakładce Spiżarnia 62 na wynos oraz na FB
Smak jak u babci
Większość naszych pomysłów na obiad prowadzą do smaków z rodzinnego domu. Nasze mamy i babcie wiedziały jak gotować z miłością. To właśnie te wspomnienia i smaki stały się inspiracją do stworzenia wielu dań ze Spiżarni 62. Dziś polecamy sycący żurek z białą kiełbasą i chrzanem ze sporą dawką majeranku. Wszystkie produkty pakujemy szczelnie w słoiki lub opakowania próżniowe. Pełną ofertę Spiżarni 62 znajdziecie na www.michala62.pl w zakładce SPIŻARNIA 62 NA WYNOS.
Pomysł na obiad dla całej rodziny
Przyznać się, kto w dzieciństwie zajadając długie nitki makaronu spaghetti umorusał sosem pomidorowym swoją buzię ? A kto upierał się, że makaron smakuje najlepiej jedzony rękami? Na otwarcie restauracji przez Ministerstwo Zdrowia musimy poczekać jeszcze jakiś czas, dlatego proponujemy dania i przetwory Spiżarni 62. W menu znajdziecie również propozycje, które skradną serca Waszych małych pociech. Ofertę dań na wynos znajdziecie na www.michala62.pl w zakładce SPIŻARNIA 62 NA WYNOS.
Dania w słoikach na wynos
Lockdown w gastronomii trwa nadal. Pamiętajmy jednak, że domowy obiad też może stać się czymś wyjątkowym. Odrobinę restauracyjnej magii zamknęliśmy szczelnie w szklanych słoikach Dania ze Spiżarni 62 są dostępne do odbioru. A jeśli szukasz inspiracji jak podać wybrane przez siebie danie, skorzystaj z propozycji naszego szefa kuchni Jarek Kin. To pysznie wyglądające danie na zdjęciu, to kurczak w sosie sweet chili z warzywami i sezamem w wersji z czarnym lub jaśminowym ryżem.