Tłusty czwartek
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w Polsce wedle tradycji w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ukrywamy, że właśnie to święto należy do naszych ulubionych, w ten dzień bezkarnie namawiamy Państwa na wyjątkową podróż smaków. W ostatni weekend karnawału serwować będziemy wyjątkowe menu degustacyjne. 5 dań, które będą zapowiedzią nadchodzących zmian. Zapraszamy!
Walentynki – 5 autorskich dań
Wszystkim tym, którzy tak jak my celebrują swoją miłość każdego dnia przypominamy, że w 62 Bar & Restaurant menu degustacyjne dostępne jest również w klasycznej ofercie. Sprawdź Walentynkowe menu w zakładce MENU, które składa się z 5 autorskich dań.
Bocuse d’Or
W miniony weekend byliśmy świadkami poczynań najlepszych szefów kuchni na światowej rangi konkursie kulinarnym Bocuse D'Or. Finał 19' edycji najważniejszego konkursu kulinarnego odbył się w Lyonie i przyniósł masę doznań.W zmaganiach wszyscy kandydaci musieli wykorzystać żabnicę do testu na platerze oraz dynię w nowej konkurencji "Nakarm dzieciaki". Po pięciu i pół godziny testów, Jury złożone z 24 członków wydało werdykt, nagradzając technikę, prezentację potraw oraz zero-waste, dając zaszczytne pierwsze miejsce Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena wraz z zespołem, srebrny medal przypadł reprezentacji Norwegii, a samo podium uzupełniły Węgry. Przed nami polska selekcja Bocuse D’Or jesienią 2023 roku, a następnie europejski etap, który odbędzie się pod koniec marca 2024 w Norwegii, zachęcamy do wspierania oraz śledzenia pracy naszego polskiego Teamu. Wspomnienia z przygotowań do europejskich eliminacji 2022 z udziałem Szefa Kuchni 62 Bar & Restaurant Jarosława Kina.
Rogal Świętomarciński
Rogal Świętomarciński - wypiek tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marciana (11 listopada). Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1891 roku i towarzyszy mu legenda o poznańskim piekarzu, który we śnie ujrzał świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił piec ciasto w takim kształcie. Podczas obchodów imienin ulicy Świętego Marcina, Poznaniacy zjadają tony rogali świętomarcińskich, a wielkopolscy cukiernicy co roku przechodzą certyfikację i dopiero po przejściu całej procedury uzyskują Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej. Rogal świętomarciński z certyfikatem ma składać się m.in.z: półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, margaryny, skórki pomarańczowej. Szef Jarek Kin odkrywa smaki świętomarcińskiej tradycji w autorskiej wersji, gdzie tradycyjne składniki ukazuje w nieklasycznej formie / crème chantilly z białym makiem, skórką pomarańczową i orzechami / mus pomarańczowy / ciastko z białej czekolady z orzechami i ciastem francuskim / lody drożdżowe i lukier. Dostępne w menu a’la carte
Dania wegetariańskie na wynos
W piątkowy dzień przybywamy do Was z kolejną propozycją ze Spiżarni 62. Tym razem przedstawiamy Wam buraczane szagówki z orzechami ziemnymi i szałwią. Jesteśmy pewni, że skradną serce zarówno wegetariana jak i miłośnika mięsiwa. Szagówki wystarczy wrzucić na patelnie z odrobiną masła lub oliwy, chwile podsmażać i voilà! Dla wzbogacenia smaku, gorące kopytka posypujemy np. kozim serem i świeżymy liśćmi szpinaku. Pełną ofertę Spiżarni 62 znajdziecie na www.michala62.pl w zakładce Spiżarnia 62 na wynos oraz na FB